lauantai 4. toukokuuta 2013

Taistoihin tiemme kun käy...


Tapsan turinaa: 

Varhain lauantaiaamuna (klo 4.30) Enon Luonnonystävien joukkue kiiruhti Tornien taistoon Uimaharjun Koukkujoen lintutornille. Sää oli lähtiessä viileän tuulinen, lämpötila oli siinä +5 asteen tuntumassa. Innokkain mielin nelihenkinen perusjoukko lähti kuitenkin lintuja havannoimaan. Tavoitteena oli rikkoa viime vuoden 54:n lintulajin ennätys. Kello kuuteen mennessä lajeja oli kertynyt 18 ja yhdeksään mennessä oli havaittu jo 42 lajia, joten toiveet ennätyksen rikkomisesta olivat korkealla., olihan havaintoaikaa  kello kolmeentoista vielä reilusti jäljelle. Tuuli kuitenkin yltyi, ja uusien havaittujen lajien määrä alkoi tyrehtyä. Tornin juurella meillä oli onneksi lämmittely- ja evästelypaikka (jolta sihteeri ei muuten poistunut seitsemään tuntiin). 

Tornille ilmaantui aamupäivän mittaan muitakin luonnon ja lintujen ystäviä. Kaikkiaan tornilla kävijöitä oli 11. Lajimäärän lisääntyminen hidastui niin, että kello yhdeksän ja kahdentoista välillä saatiin vain kuusi uutta lajia, eli yhteensä lintulajeja oli havaittu 48 puoleen päivään mennessä. Joukossa oli mukaviakin havaintoja, oli uiveloa, jouhisorsaa, metsähanhia, lapinsirkkua, keltavästäräkkiä ja ehkä mielenkiintoisimpina merimetso ja merikotka. Joukkueen viimeisen tunnin rutistus yhä yltyvässä tuulessa (5-6m/s) oli ehkä enemmän tuskaa, vaivaa ja ahdistusta kuin luonnon ihmeistä nauttimista. Viimeinen tunti toi vain kolme lisälajia: palokärjen, ruskosuohaukan ja sinisuohaukan. Kokonaismääräksi jäi siis tänä vuonna 51 lajia. Puuttumaan jäi monta tuttua lajia - sellaisia kuin riekko, tukkakoskelo, rastaistakin mm. punakylkirastas, kaikki tiaislajit ja kirjosieppo. Mutta sää huomioiden saatiin aikaan varsin hyvä tulos ja nähtiin mukavia, monille uusiakin lintututtavuuksia.

Poislähdön jälkeen koettiin vielä iloinen paluumatkayllätys. Hakulisen Terttu ja Hyttisen Pirkko olivat pysähtyneet Uimaharjun sillan Enon puoleiselta pysäkiltä lahukan lintuja vilkaisemaan ja ilmoittivat perässä tulijoille isosta kurjen kokoisesta erikoisesta linnusta. Joukkueemme pysähtyi paluumatkalla sitä tarkistamaan, ja niinhän siellä rannalla seistä törötti harmaahaikara, jota tosin itse kisaan ei ilmoitettu, utta mukava uusi havainto sekin oli monelle näkijälle.

Koko valtakunnan kisan tuloksia voi käydä tarkistelemassa seuraavista nettiosoitteista:


Yhdistyksemme joukkue: Päivi Harinen, Ilkka Kuronen, Tapsa Piipponen ja asiantuntijavahvistuksena Matti Kevätväre

Ja muutama kuva, totta kai:
Ja tässä eräs kesähepeneissä matkaan lähtenyt, nuotion ääreen jumittunut kirjanpitäjä (meinasi tukkakin mennä siinä tuulessa sekaisin...):

   

1 kommentti:

  1. Ja sijoituksemme kisassa: 232 - joukkueita oli ainakin sata enemmän, joten ei paha...

    VastaaPoista