lauantai 1. helmikuuta 2014

Enon luonnonystävien pihabongausretki: Tapsan raportti




Sunnuntaina 26. tammikuuta Luonnonystävät toteuttivat perinteisen pihabongausretken jälleeen Kauko Heiskasen metsämökille Jakokoskelle. Sää oli mukavan leppeä - pakkasta oli siinä 10 asteen tietämissä, eli mukava ulkoiluilma. Osallistujia oli tällä kertaa kymmenen ja saman verran lintulajejakin havaittiin, eli yksi laji vähemmän kuin viime vuonna. Tulos oli silti oikein hyvä. Mukavia yllätyksiä olivat palokärki, harmaapäätikka ja viimetingassa nähty puukiipijä. Lähes kaikki tinttilajit tulivat näkyviin; oli tali-, sini-, hömö-, töyhtö- ja kuusitiainenkin. Lopputulosta täydensivät harakka ja närhi, eli kymmenen lajia yhteensä. Havainnoinnin ohella nautiskelimme nuotiokahveista ja eväistä. Saimme lämmitellä Kaukon mökissä ja vaihdella keskinäisiä alkuvuoden kuulumisia ja kokemuksia ja pohdiskella tuleviakin. Kiitos Kaukolle taas mahdollisuudesta viettää aikaa tuolla rauhallisella metsämökillä lintuharrastuksen parissa.


Enolaisia pihabongaustuloksia

Pihabongauksen viralliset tulokset julkaistaan BirdLifen pihabongaus.fi -sivustolla. Lopulliset tulokset vahvistetaan helmikuun aikana, jolloin saataneen myös kuntakohtaisia tuloksia. Enon tuloksethan sisältyvät Joensuun tuloksiin, mutta Tiira-havaintojärjestelmästä poimittuina Enon alueen havainnotkin voidaan käsipelillä erotella. Oheiset tulokset ovat tarkistamattomia ja 31.1. lasketut.

Enon vanhan kunnan alueella tehtiin pihabongaushavaintoja 41 havaintopaikassa, pihoissa ja ruokintapaikoilla. Havaintoja oli enemmän kuin yhtenäkään aiempana vuonna. Havaintoja tehtiin 234 ja niissä havaittiin kaikkiaan 1171 lintuyksilöä, lajeja oli 22. Keskimäärin pihoissa oli noin 5-6 lintulajia, yhdestä pihapiiristä löytyi jopa 11 lajia.

Enon alueella havaittiin eniten talitiaisia (420), sinitiaisia (171), viherpeippoja (107), punatulkkuja (74) ja hömötiaisia (68). Muita lajeja olivat teeri, närhi, harakka, pikkuvarpunen, käpytikka, keltasirkku, varpunen, varis, töyhtötiainen, harmaapäätikka, kuusitiainen, fasaani, korppi, urpiainen, palokärki, pikkutikka ja viirupöllö.


 Kokousinfoa tulossa piakkoin, seuratkaa ilmoittelua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti