sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Enon luonnonystävien ja lintukerholaisten hanhiretki 27.9.





Varhainen lauantaiaamu oli varsin runsassateinen yömyrskyn jäljiltä. Pientä seitsemän hengen retkeläisjoukkoa se ei kuitenkaan haitannut, ja lähtöaikoihin klo 9:n tienoissa aurinkokin alkoi pilkistellä pilvien raoista. Tiira-lintutietopalvelusta saatujen havaintojen perusteella päätimme muuttaa retken kohteita hieman. Aluksi suuntasimme kohti Kulhon Pöllövaaran peltoja ja sieltä Ikisenniityn kohteiden kautta Pitkärannan lintutornille. Ilkka ja Matti K. lähtivät Penttilänrantaan etsimään harvinaista ruskouunilintua, ja loput eli Pirkko, Helena, Matti H., Otto ja Tapsa, suuntasivat Linnunsuolle. Havaintoja tehtiin mukavassa, hieman tuulisessa syyssäässä. Oli lintuja, metsäkauriita, karpalonpoimijoitakin. 

Ihan alkumatkassa nähtiin peruslintuja västäräkkejä palvelutalon pihalla, sitten lokkikin, ja sillan kupeessa päivystivät harakat ja varikset. Matkalla Pöllövaaran pelloille ei juuri pysähdelty, ja pelloilla olikin sitten mukava näkymä. Pelloilla tien molemmin puolin oli noin 3000 (yksi aamun arvio oli ollut noin 5000) valkoposkihanhea. Olipahan upea näky, varsinkin kun lentoon aika-ajoin lehahtelivat. Yksi sepelhanhikin oli eksynyt joukkoon eksynyt, samoin muutama kurki ja tuulihaukkakin. Matka jatkui, ja pysähdyimme Pöllösuontienhaarassa. Metsän reunassa näimme kaksi metsäkaurista ja noin 40 metsähanhen joukon muuttomatkalla. Iiksenniityn ensimmäisellä pysähdyspaikalla ei hanhia näkynyt, vain muutama kurki ja varisten kanssa toraileva varpushaukka. Iiksenniityn peräkolkassa odotti kuitenkin pelto valkoisenaan joutsenia - yhteensä 104 yksilöä ja niiden takana 43 kurkea, olipa hieno näky. Yhdellä joutsenella oli sininen kaularengas. Muutolla olevia peippojakin nähtiin nelisenkymmentä.

Poikkesimme paluumatkalla Pielisjoen varrella sijaitsevalle Pitkärannan lintutornille, ja käynti olikin joillekin osallistujille ensimmäinen siellä. Lintuja oli aika niukasti: noin 25 sinisorsaa, neljä uiveloa, viisi joutsenta, ylilentävä lapinkirvinen ja pari tunnistamatonta haukkaa horisontissa. Täällä oli myös noin kymmenkunta ahkeraa karpalonpoimijaa, karpaloita kun täällä riittää.

Pienen evästauon jälkeen suuntana oli alkumatkaksi suunnittelemamme Linnunsuon kosteikko Jukajoella. Sielläkin oli melko hiljaista. Näkyvin laji oli laulujoutsen, niitä oli nelisenkymmentä, muuttavia metsähanhia 14 ja valkoposkihanhia seitsemän. Mukavia lisäyksiä olivat pari isokoskeloa, yksinäinen alli ja viisi kiertelevää pilkkasiipeä ja ruskosuohaukkakin.  Ainakin 25 eri lintulajia retken aikana havaittiin, ja joitakin satunnaisia saattoi jäädä noteeraamatta.

Uhkaavasta säästä huolimatta retki tuntui onnistuneelta ja yhdessäolo taas mukavalta.

Ensi viikonloppuna, 4.-5.10., on Euroopan laajuinen lintujen muuttoon keskittyvä EuroBirdwatch tapahtuma ja lokakuun lopulla 25.–26.10 valtakunnallinen joutsenbongaustapahtuma. Ilmoitelkaahan havaintojanne Tiirassa tai vaikkapa lintukerholaisille. Näistä tapahtumista on lisätietoja BirdLifen kotisivuilla: http://www.birdlife.fi/tapahtumat.

Muistiin merkitsi ja kuvat otti: Tapsa P. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti