keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Tapsan alkutalviuutisia



Laitanpa tiedoksi Enon luonnonystävillekin, että Enossa on nyt kaksi talvilintulaskentareittiä. Vanhempaa niistä on laskenut Mikkolan Juha jo vuosikausia, ja se asettuu Tannilanvaaran ja Pahvitehtaan metsän ympärille ollen pituudeltaan n. 10-11 km. Uusi laskentareitti perustettiin Enon lintukerhon toimesta ja Juhan opastamana Enon kirkonkylän ympärille. Pituutta sillä on noin reilu 8 km. Reitti lähtee palvelupisteen pihasta ja siitä kanavarantaan ja sieltä Kaltimon kanavan kautta Kolibrintin ohi sähkölinjan vieressä kulkevaa Satopolkua pitkin Puistokujan kautta Ala-pappilan tielle ja siitä kirkolle ja edelleen Kirkkotietä myötäillen Luhtapohjantien kautta Kindantielle ja -väylälle jatkuen Niskantietä aina Patotielle, jota pitkin tullaan Lossitielle ja Nahkurintielle, jolta vielä poiketaan Leipurinkujan kautta palvelupisteen pihalle. (kts. vaikka Google-kartoista)

Talvilintulaskentatuloksia voi tarkastella reiteittäin kirjautumalla Luonnontieteellisen keskusmuseon havaintosivulle www.hatikka.fi ja kirjautumalla sinne. Sieltä löytyvät kaikki Suomen talvilintulaskentareitit ja -havainnot. P-K:n ilmoitetut löytyvät sivuilta PKLTY:n kohdalta.

Talvilintulaskentareitit pyritään laskemaan talven aikana kolmesti: marraskuun alussa, joulun jälkeen sekä helmi-maaliskuun vaihteessa. Enon reitillä laskettiin marraskuun 15. pv 24 lintulajia ja 394 yksilöä, mm. taviokuurnia, pyrstötiaisia, puukiipijöitä sekä pähkinänakkeli (+ yksi jänis ja jokunen oravakin). Tannilanvaaran reitillä Juha oli laskenut 16 lajia ja 106 yksilöä. Siellä on vähän metsäisempiä lajeja (metsoja, varpuspöllöjä).

Pyrkimyksenä on saada nämä reittilaskennat pysyväksi perinteeksi näillä alueilla. Tarkempia tietojakin voin halukkaille antaa varsinkin kirkonkylän reitistä. Terv. Tapsa P (050 341 8254)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti