maanantai 23. toukokuuta 2022

Kolin ympäristön kaivosvaraus- / kaivosvaara-asiaa

Päivi osallistui sunnuntaina 22.5.2022 järjestettyyn kaivosasiatapaamiseen, jota alusti ja veti Luonnonsuojeluliiton kaivososaaja Anna Pulkka. Paikalla oli väkeä, josta osalla on suhteita Koliin ja osalla luonnonsuojeluun ylipäänsä. Kolin alue on määritelty "erityisen varovaisuuden alueeksi", kun kyseessä on siellä tapahtuva tai sinne suunniteltu maisemaa ja maaperää mullistava toiminta. Aluetta, jolle uusi kaivosvaraus on suunniteltu, voi kutsua "vaietun uraanin" alueeksi. 

Kaivosten jätevesialue = mustien vesien maailma. Yli 90 prosenttia vaarallisesta jätteestä maassamme on kaivosten tuottamaa, mikä merkitsee sitä, että vastuullista kaivostoimintaa ei taida olla olemassakaan, vaikka näin uskotellaan.

Tilaisuudessa opimme, että koska Suomen maaperässä louhittavaa alkaa olla nihkeästi, kaivosalueita kasvatetaan entisestään. Esiintymien köyhtyminen on merkinnyt myös rikastamisprosessien tujakkuutta. Nyt Kolin uraanialueella on suunnitteilla 4000 näytettä - ja kyllähän alue näyttää jälleen kurkottavan Enoonkin asti. 

Enon Luonnonystävät voi olla mukana Pohjois-Karjalan Luonnonsuojelupiirin kannanotoissa ja toimissa tässä asiassa. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti