sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Pulmusia, pulmusia...



Sihteerin lapsenpiikaviikonvaihde esti retkeilyn ja siitä raportoinnin, mutta Tapsa Piipponen - kiitos taas - teki päivän retkestä mukavan ja tarkan selosteen. Näyttää siltä, että Eno on tänä keväänä viehättänyt erityisesti pulmusia; niitä on nähty nyt vähän joka puolella. Sihteerikin sai havaita elämänsä ensimmäiset (auton tuulilasin läpi tosin vain). 


Hieman pilvisessä ja vähän kosteahkossa kevätsäässä linturetkelle osallistui seitsemän henkilöä, väkeä oli luonnonystävistä ja lintukerhosta. Retki suuntautui Enon kylältä Jakojärven, Pohjan ja Sarvingin kautta Joensuulammen tuntumaan Pirttivaaraan. Ensimmäinen pysähdys tehtiin Jakojärven metsästysmajalle. Aluksi oli hieman hiljaista, mutta töyhtöhyypät ilmaisivat ääntelyllään ensimmäisinä itsensä (3 kpl), pari telkkää pyörähti Jakojärven yllä, palokärki ja käpytikkakin ääntelivät ja rummuttelivat lähistöllä. Pajusirkku oli kaikille kevään ensimmäinen. Matka jatkui Ala-Pohjan kautta Pohjan peltoja tarkkailemaan. Kahdeksan kottaraista oli syömäpuuhissa pellolla, mutta varsin mukava yllätys oli kuusen latvuksissa myyriä tarkkaileva hiiripöllö. Pari pyrstötiaista pyörähti paikalla. Töyhtöhyyppiäkin nähtiin, nyt kahdeksan kappaletta. Pari sinisorsaa ja joutsenia tavattiin kolme lentoretkillään. Pohjantiellä pysähdyimme yhden talon ruokintapaikan tuntumassa, ja siellä oli myös mukavia havaintoja: pari peippoa, kolme vihervarpusta, pari keltasirkkua, viherpeippo - ja punatulkkukin äänteli lähistöllä. Sarvingista tuli viesti, että siellä on kaupan takana pulmusia, ja kolmisenkymmentä sellaista pyrähtikin lentoon mentyämme niitä katsomaan. Hieno näky. Nuorisoseurantalon tuntumassa harmaapäätikka kevätääntelyillään lennähti pikaisesti ohitsemme. Selänteen pelloilla näimme pari joutsenta.  Joensuulammen tie oli hieman huonossa ajokunnossa, mutta kävimme pikkuporukalla katsomassa linnut: kaksi joutsenta ilmeisesti siihen pesimässä kuten aiemminkin, lisäksi yksi koirassinisorsa ja kolmen naarasta. Ainakin 23 eri lintulajia retkellä havaittiin – ja muutenkin retki oli mukava keväinen yhteisretki.

Tapsa P. 

Ps. Mainittakoon, että enolainen Pirttivaarassa asuva Sami Majoinen on avannut omat luontokuvanettisivunsa. Sieltä löytyy myös tänään näkemämme hiiripöllön kuva. Sivuston osoite on: http://saminluonto.kuvat.fi. Siellä on muitakin hienoja kuvia, mm. lapinpöllöistä. Käykääpä vilkaisemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti