lauantai 15. lokakuuta 2016

”Mihin metsä menee?”

Metsätapahtumat Joensuussa ja Vihtarissa lokakuussa 2016


Millainen yhtälö syntyy metsiemme erilaisista käyttötavoista? Miten avohakkuut tai jatkuva kasvatus vaikuttavat metsäluontoon? Miten erilaiset käytännöt vaikuttavat metsien kykyyn sitoa hiiltä tai metsäluonnon monimuotoisuuteen?

Tällaiset kysymykset ovat erityisen ajankohtaisia nyt, kun Suomessa on vireillä isoja biotaloushankkeita. Tarkoitus on irtautua öljystä, mutta mitä tämänhetkisen kulutustason ylläpitäminen ja vastaavan energiamäärän hankkiminen metsistä toisivat tullessaan?

Pohjois-Karjalassa toimiva Kohtuusliike järjestää lokakuussa 2016 kahtena viikonloppuna tapahtumia, joihin kutsutaan kaikkia kiinnostuneita keskustelemaan näistä teemoista ja vierailemaan jatkuvan kasvatuksen metsässä.


Perjantaina 21.10. klo 18 Metsäiltamat Kulttuurikahvila Laiturissa, Joensuun rautatieaseman vieressä. Valokuvataiteilija Sanni Seppo alustaa kuvin ja sanoin aiheesta Pyhä-paha metsä. Suomalaisen mytologian mukaan ihmisten ja luonnon välillä vallitsi kohtalonyhteys; luonto kostaa pahantekijälleen. Nykyään luvan metsän rajuunkin hyödyntämiseen antaa Metsäkeskus. Seppo kysyy, onko uskomme teknologiaan ja etääntymisemme luonnosta tehnyt meistä taitavia ja viisaita vai uhkarohkeita ja vastuuttomia. Illan mittaan avautuu mahdollisuus keskusteluun ja nautitaan runsaasta elävän musiikin tarjonnasta.

Lauantaina 22.10. klo 10-12 Lähimetsäkävely Mehtimäeltä Hasanniemeen, mukana keskustelemassa mm. dos. Heikki Simola ja kaupunkiluonnon tutkija Merja Maukonen.

La klo 13-16.30 Seminaari ”Mihin metsä menee?” Kulttuurikahvila Laiturissa. Tutkija Jakob Donner-Amnell arvioi biotaloushankkeiden kokonaisuutta otsikolla Biotalous – maailmanparannusta vai silmänkääntötemppu? Dos. Heikki Simola esittelee uusia tutkimustuloksia metsämaan hiilensitomisen kyvystä otsikolla Tehometsätalous ja ilmastonmuutos – maaperän hiili karkaa taivaalle. Hän kysyy, ovatko Suomen metsien hoitoon liittyvät hiilensidonnan laskentamallit virheellisiä. Ihmistieteiden näkökulmaa aiheeseen tuo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila otsikolla Metsä, maisema ja monimuotoisuus – ihmisen näköala.

Tilaisuudessa varataan aikaa keskustelulle, ja seminaarin antia vetää yhteen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Lauantaina 29.10. retki jatkuvan kasvatuksen metsään Mattilan tilalle Heinäveden Vihtariin. Retkellä mukana mm. Risto Sulkava sekä Itä-Suomen yliopiston metsätieteen professori Timo Pukkala, jotka kertovat aiheesta maastossa ja Mattilan tilalla.

Timo Pukkalan alustus käsittelee jatkuvan kasvatuksen kannattavuutta. Esityksessä tutustutaan tuoreisiin tutkimuksiin, joissa jatkuvaa kasvatusta on verrattu tasaikäismetsätalouteen. Taloudellisen kannattavuuden lisäksi kasvatusmenetelmiä vertaillaan puuntuotoksen, hiilensidonnan, monimuotoisuuden ja metsien ulkoilukäytön näkökulmista. Tutkimukset osoittavat, että jatkuva kasvatus on taloudellisesti kannattavampaa kuin tasaikäismetsätalous. Jatkuva kasvatus on myös hiilitaseeltaan parempaa. Toisaalta tuoreet tutkimukset osoittavat, että kaikkein paras lääke Suomen metsien hiilensidonnan maksimoimiseksi olisi hakata mahdollisimman vähän ja kasvattaa metsien biomassaa. Tämä ohje pätee ainakin 100 vuotta tästä hetkestä eteenpäin.

Risto Sulkava keskittyy alustuksessa kysymykseen, millä edellytyksillä jatkuva kasvatus turvaa luonnon monimuotoisuuden. Lisäksi tutkija Paula Kankaala kertoo, mitä tiedetään metsätalouden vaikutuksista vesistöihin.


Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Kohtuusliike on vuodesta 2009 lähtien toiminut pohjoiskarjalainen verkosto, joka etsii edellytyksiä hyvälle, kohtuulliselle elämälle sekä ekologisesti ja sosiaalisesti kestävälle talousjärjestykselle. Ks. tarkemmin www.kohtuusvaarassa.com.

Lisätietoja myös Markku Aholta, markku.o.aho@gmail.com tai p. 045-3120290.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti