maanantai 5. heinäkuuta 2021

PRO HEPOLAMPI – ENOLAISTEN YHTEINEN ASIA

Vesi on tärkeä osa enolaista maisemaa, luontoa ja asumisen hyvinvointia. Pielisjoki ja Hepolampi (entinen Kirkkolampi) elävöittävät taajaman yleisilmettä: kirkonkylämaisemaa. Pielisjoki voi nykyään suhteellisen hyvin, mutta Hepolammella menee huonosti, on mennyt jo kauan.

Nyt jos koskaan on aika herätä huomaamaan Hepolammen tila ja tekemään sille jotain! Jos lammen annetaan jatkaa kuolemistaan, pian sen paikalla on mutainen ja haiseva, kaiken elämän itsessään mädättävä hetteikkö. Kaupungin ympäristövirasto on ilmoittanut enolaisten omistavan Hepolammen ja olevan siitä vastuussa; niinpä lammen pelastamisesta on syytä tehdä meidän kaikkien yhteinen asia.

Enon Luonnonystävät ry on käynnistänyt Pro Hepolampi -kansanliikkeen ja haastaa kaikki lammesta ja kyläluonnosta huolissaan olevat mukaan pelastamaan Hepolampea. Mukaan on jo saatu Joensuun kaupunki, Karelia-ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus. Lammen pelastamisesta on tulossa iso operaatio: ilman pohjamudan perusteellista (ja hyvin kalliiksi tulevaa) ruoppausta emme taida selvitä. Oppilaitoksista saamme pelastussuunnitelmat, kaupungilta ja ELY:ltä lähinnä sympatiaa… muu on tehtävä itse.

Hankkeen mittakaavan vuoksi haastamme mukaan kansanliikkeeseen kaikki kynnelle kykenevät: tekijät, tukijat, aktiivit, sponsorit, osaajat, puhujat, kuvaajat, raivaajat ja kaivajat. Hanke ei ole valmiiksi tehty kuukaudessa tai parissa – varataan aikaa, intoa ja talkoohenkeä.

Seuratkaa asian tiimoilta käytävää keskustelua ja ilmoittelua! Yhteinen lampemme ansaitsee hengissä pysymisen, ihan itsensä vuoksi.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti