keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

Yhden naisen talkoilua

 

Sihteerikkönne (Unelma Säleikkö) on viime päivinä harrastanut talkoilua Pahvitehtaantien varressa. Jättipalsami on niin sanottu haitallinen vieraslaji - onneksi se on myös helppo ja mukava kitkettävä. Haitallisia vieraslajeja ovat luontaisen leviämisalueensa ulkopuolella olevat paikallisen luonnon tasapainoa häiritsevät kasvit ja eläimet (ihmiset eivät!!!!!). Monet niistä ovat ihmisten toiminnan vuoksi päässeet tekemään tihutyötään ns. alkuperäislajien parissa. Myös jotkut näistä kotoperäisistä voivat olla tuhoisia - ainakin jos asiaa tarkastelee hyötyviljelyn näkökulmasta. Unelman mielestä vuohenputki taitaa olla kaikkein haitallisin vieras, joka tunkee itsensä kaikkialle.

Nämä luokitukset ovat aina vähän hankalia ja ihmisnäkökulmasta laadittuja - luontohan ei luokittele vaan elää ja kihisee. Joka tapauksessa ELY-keskus valvoo myös tätä asiaa ja edellyttää meitä pitämään huolta siitä, että haitalliset vieraslajit eivät pääse liiaksi hallitsemaan ja osaltaan muuttamaan luontoympäristöämme. Vieraslajihavainnoista ja haitallisten lajien torjunnasta voi saada tietoa osoitteesta vieraslajit.fi (tai laji.fi). On olemassa myös iNaturalist-applikaatio, josta löytyy asiaan kuuluvaa asiaa. Sillä, milloin vieraita kasveja tuhotaan, on merkitystä - samoin kuin sillä, miten niistä kertyvät jätteet hävitetään. Naapurin pihasta ei saa mennä kitkemään mitään, mutta tienvarret taitavat olla vapaata aluetta vieraslajitalkoilulle.

******************************'

Kesä on ollut ihanan lämmin ja kesäinen. Kuivuuden on pelätty vievän "kotoperäiset" poimittavat, mutta ainakin kantarellit ovat jo putkahdelleet maanalaisista piiloistaan iloksemme. 


 ... ja rohkeanreippaita perhosia on ollut valtavasti! Keisarinviittoja, kaaliperhosia, suruvaippoja...


 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti