lauantai 10. tammikuuta 2015

Pieni tarina lintubongauksesta - Tapsan tarattelua





 Kuluneella viikolla sattui Pohjois-Karjalaan lentelemään Lapin harvinaisuus tunturipöllö. Se oli asettautunut Rääkkylän Kelvän pellolle, mistä paikalliset sen löysivät. Päivän aikana moni lintubongarikin vieraili paikalla, kuviakin olivat ottaneet, niitä on nähtävissä Tiiran sivuilla. Parhaimmillaan tunturipöllö on kaunis, lähes valkoinen pienine mustine pilkkuineen. Nyt oli kuitenkin kyseessä parivuotinen nuorukainen, joka on tummasävyisempi. En itse ole tuota lintua luonnossa nähnyt, ja kun noita uusia lintulajeja ei kovin helposti tavalliselle kohtalaisesti lintuja nähneelle kovin usein kohdalle satu, niin ajattelin, josko tuota kannattaisi lähteä etsiskelemään. Soittelin Ilkka K:lle ja kyselin, kiinnostaisiko retki, vaikka kohde varsin ”etäällä” onkin, Rääkkylässä asti. Pöllö oli nähty vielä auringonlaskun jälkeen klo 15.10, joten arvelimme, ettei se jatka matkaansa lumisateissa.

Aamulla sitten päätimme sännätä matkaan ja otimme Matti K:n mukaan. Matti luetteli ja listasi kaikki mahdolliset linnut automatkan edetessä, alkaen Kontiolahden tilhiparvesta (70) ja siitä edelleen rastaisiin, variksiin, naakkoihin ja ties mihin. Minua ja Ilkkaa kiinnosti kuitenkin vain pöllö. Hieman navigoimalla paikka löytyi helposti – mutta lintu puolestaan ei. Paikalle saapui muitakin harrastajia, aktiivisia ja päteväntuntuisia lintuharrastajanaisia aina Rantasalmelta saakka. Kaikkiaan meitä taisi olla kymmenkunta, mutta pöllöä ei näkynyt. Kaikenlaista – käpylintua, tilhiä, eri tiaislajeja – siinä pellon reunassa kyllä näkyi. Vaihtelimme muiden osallistujien kanssa puhelinnumeroita ja päätimme hajaantua. Katsoimme kartalta sopivia peltoaukeita ja, kumma kyllä, seurasimme rantasalmelaisnaisia, tosin kyllä hieman omaakin suunnitelmaamme. Naisia seuratessamme huomasimme heidän pysähtyneen ja kiiruhtaneen juosten seurailemaan jotain. No: pöllöhän siellä oli nähty, ei tunturi- mutta lapinpöllö kuitenkin. Haimme sopivan paikan ja tiirailimme sitä kaukoputkitse. Saimme siitä joitakin kuviakin (ovat Ilkalla). Viime vuonna nämäkin pöllöt olivat hakusessa ja tämä yksilö oli rantasalmelaisille varsinainen ilon aihe, siellä kun ei niitä liiemmälti nähdä. Olihan se meillekin mukavaa seurattavaa: sen katse ja naamataulu, saalistusvaihe ja komeus. Naiset halusivat ilmoittaa sen Tiiraan meidän nimiemme kera, ja sieltä se löytyy.

No mikä oli retken anti? En ole itse mikään erityinen bongari, eikätkä varmaan muutkaan porukastamme, vaikka uudet lajit kiinnostavatkin ja uusien lajien oppiminen on tosi mukavaa, varsinkin aidossa luonnonympäristössä nähtyinä. Ja aina voi oppia uutta. Ari L. joka tuli samoihin aikoihin meidän kanssamme alueelle, kertoi tunturipöllön piilotteluun ehkä hyvänkin syyn: yöllä oli satanut lunta, ja myyrät tulevat aamuhämärissä tekemään lumen pintaan hengitysaukkoja hapen saamiseksi. Hämärän hyssyssä pöllö käy napsimassa suihinsa noita aamupaloja kylläisyyteen asti. Eläimet eivät turhaan itseään rasittele. Niinpä ne voivat pitää kunnon aamupäivä- ja päivälevot maha täynnä piilosilla ja ehkä vasta illan hämärissä etsiä vähän iltapalaa. Niin ne jäävät meiltä näkemättä.

Ehkä parasta kuitenkin, kuten Ilkkakin totesi, on mukava nähdä uusia, erilaisista lähtökohdista tulevia ihmisiä, nettilistoilta ehkä tutuiksi tulleita nimiä, mutta oikeasti nähtyinä ja harrastuksen luomaa yhteisyyttä kokien. Tuo yhdessä kokeminen ei ole nettisomea vaan ihan oikeaa jakamista – ”peukutusta” eli suomeksi: yhdessä iloitsemista.

Ja lopuksi Ulla-Lena Lunbergin sitaatti: ”Joka on kerran kokenut enkelin kosketuksen, se etsii lakkaamatta enkeleitä. Huomio kiinnittyy silloin vaistomaisesti muihin siivekkäisiin olentoihin; tämä on se suuri kompensaatio, jonka maailma tarjoaa. Melkein kaikki, mihin intohimoisesti paneudumme, on jonkin muun korviketta. Esimerkiksi ornitologien sanotaan olevan ihmisiin pettyneitä ihmisiä. Siinä on perää, ja kieltämättä muiden lintuja harrastavien kanssa liikkuminen viehättää minua osaksi nimenomaan koska on alun perin selvää, että tärkein kiinnostuksen kohde on linnut.” (Ulla-Lena Lundberg kirjassa ”Linnun siivin Siperiaan”, s.10)

Lukekaa kirja

T. Tapsa P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti