maanantai 16. huhtikuuta 2018

Valtakunnallista Nuukuusviikkoa vietetään tänä vuonna 16.-22.4.



Nuukuusviikon on järjestänyt 20 kansalaisjärjestön yhteinen Kierrätysliike. Viikon tarkoituksena on kannustaa ihmisiä miettimään omia kulutustottumuksiaan kestävän kehityksen näkökulmasta. Pääteemoja ovat luonnonvarojen säästäväinen käyttäminen ja jätteiden synnyn ehkäiseminen.

Rajatonta kulutusoikeutta- ja halukkuutta pidetään nykyään itsestäänselvyytenä, ja kulutuksen tahti kiihtyy koko ajan. Kun puhutaan talouskasvusta, sillä tarkoitetaan yleensä ihmisten mahdollisuutta hankkia ja käyttää aineellisia hyödykkeitä enemmän, mikä tietysti kuluttaa luonnonvaroja koko ajan enemmän ja enemmän. Mitä enemmän kulutamme ja mitä enemmän taloutemme kasvaa, sitä suurempi "hyvinvointimme" on. Onko "kasvun" ja aineellisen hyvinvoinnin kytkentä kuitenkaan pakollinen? Aiheuttaako "kasvu" lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä?

Kuluttamisen kohtuullisuudella tarkoitetaan muun muassa hyvinvoinnin uudelleenmäärittelyä. Millaista hyvinvointia voimme ja haluamme tavoitella? Ehkä meidän tulisikin pohtia, kuinka paljon me haluamme - tai kuinka paljon me tarvitsemme. Nuukuusviikko on hyvä aika pohtia keinoja ekologiseen nuukuuteen. Hyvä teema nuukuusviikolle voi olla esimerkiksi turhakkeiden välttäminen ostamisessa ja sitä kautta myös jätteiden synnyn ehkäiseminen kotona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti