torstai 13. lokakuuta 2011

Tiedoksenne viesti uraanikaivosten vastaiselta kansalaisliikkeeltä

Tiedote 11.10.2011 
Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastainen kansalaisliike

KANSALAISLIIKE VALMISTAUTUU UUTEEN KAMPPAILUUN
 
Mawson Energi AB on jättänyt TUKES:iin malminetsintäluvan (ent. valtausoikeus) jatkohakemuksen. Jatkolupahakemusta on tarkasteltava kaivostoiminnan valmistelemisena. Mawson on etsintäyhtiö, jonka tarkoituksena ei ole kaivoksen avaaminen, vaan kaivosoikeuksien ja tutkimustiedon myynti eniten tarjoavalle. Ranskalainen Areva on Mawson Resources Ltd:n merkittävä omistaja.
 
Jatkolupa voidaan myöntää nykyisen kaivoslain mukaan enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan siten että etsintäoikeuden kokonaiskesto voi olla enintään 15 vuotta. Olemme siis ehkä vielä pitkään löysässä hirressä Mawsonin ansiosta ja sen jälkeen ikiajat, jos ydinvoimaa maailmassa laajalti käytetään.
 
Mawson ei supista etsintäoikeusaluettaan, vaan pitää sen entisellään 7,9 km2. Tähänastiset tutkimukset ovat keskittyneet reilun 1 km2 alueeseen.Yhtiöllä lienee tarkoituksena suuremman luokan uraanimäärien kartoittaminen ja myyminen.

Kaivoslain 15§ mukaan malminetsintäluvan nojalla tapahtuvasta malminetsinnästä ja muusta malminetsintäalueen käytöstä ei saa aiheutua: 1) haittaa ihmisten terveydelle tai vaaraa yleiselle turvallisuudelle; 2) olennaista haittaa muulle elinkeinotoiminnalle.
 
On käsittämätöntä, että edes haaveillaan kaivoksen perustamista Kuusojankankaan pohjavesialueelle. Vedenottamon kaksi kaivoa sijaitsevat noin 1 km päässä viime vuosina tutkitusta alueesta. Kontiolahden kunta laajentaa yhtä tärkeimmistä vedenottamoistaan samalla alueella. Uraanikaivostoiminta tällä alueella uhkaisi Kontiolahden ja Joensuun asukkaiden puhtaan veden saantia.
 
Edelleen korostamme sitä, että jo mielikuvat uraanikaivostoiminnasta ovat uhka paikalliselle maanviljelykselle, marjanviljelylle, karjanhoidolle, kalastukselle ja matkailuelinkeinolle. Kaivostoiminta voi toki olla lainmukaista, mutta se ei voi olla ylivertaisessa asemassa muihin elinkeinoihin nähden.
 
Joka puolella maailmaa, missä uraania louhitaan, ympäristöongelmat ovat vakavia. Teknologia ei ole erehtymätöntä eikä murtumattomia patoja ole rakennettu, uusimpana esimerkkinä toimii Talvivaara.
 
Uraanivoiman koko tuotantoketjuun liittyy hallitsemattomia ongelmia. Suomessa ydinvoiman lisärakentaminen on pysäytettävä, eikä nykyisten voimalaitosten käyttöaikaa saa jatkaa. Pyhäjoen ydinvoimalan rakennus- ja ympäristölupaa ei tule hyväksyä.
 
Lähitulevaisuudessa järjestämme yleisen keskustelutilaisuuden Louhiojalla tai Jakokoskella ja valmistaudumme tekemään mahdollisesta myönteisestä jatkolupapäätöksestä valituksen Kuopion hallinto-oikeuteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti