sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Lisää "Tornien taiston" tunnelmia


Joukkueemme näkökulmasta:

Aamuvarhaisella lauantaina 5.5. Enon Luonnonystävien joukkue (Matti H, Ilkka K, Tapsa P) vahvistettuna äänien tunnistaja Matti K:lla kiiruhtivat Koukkujoen lintutornille. Sää oli hyisen kylmä ja tuulinen, mutta onneksi vielä sateeton. Odotukset olivat niukat, vaikka tavoitteena olikin rikkoa tornin edellinen 50:n lajin ennätys. Toivon kipinä heräsi, kun jo menomatkalla polun varrelta pölähti lentoon riekko. No, tornista sitten lajimäärän kartuttaminen alkoi ja varsin nopeasti parikymmentä lajia löytyikin ihan peruslajistosta eli variksista ja kalalokeista alkaen. Piristeiksi tulivat sitten uivelot, jouhisorsat, isolepinkäinen ja muutama petolintu, joista komeimpana sääksi eli kalasääski. Lisäjoukkoakin tornille saapui, ja kaikkiaan kävijöitä joukkue mukaan lukien oli 13, mikä oli P-K:n tornien toiseksi paras kävijämäärä. Kiitos osallistujille. 

Kurkia saimme odotella tovin, mutta lopulta kovassa tuulessa, aivan vedenpintaa hipoen, kolme kurkea lipui ylväästi tornin editse vastarannan avoimille maille. Pikkulinnuista kiintoisimpia olivat Matti K:n äänien avulla tunnistamat tiltaltti, keltavästäräkki, pajulintu ja lapinsirkku. Riekkokin ilmestyi vielä tornissa olijoiden näkyville yhtenä päivän mielenkiintoisimpana lajina. Myös pikkukuovipari näyttäytyi pariinkin otteeseen ja päästeli omanlaisiaan ääniä. Muuten äänimaailma tyrehtyi tuulen tuiverrukseen tai vähintäänkin osallistujien suojahuppuihin. 

Viimeisenä lajina ja kesän viestintuojana näimme haarapääskyn. Sekin taisi olla kevään ensimmäinen näillä alueilla. Kun tarkistimme sitten tulokset sitten,  laskimme yllätyksellisen mukavan lopputuloksen eli 54 lajia. Tämä on tiettävästi tornin ennätys. P-K:n tuloksissa emme pärjänneet huipputorneille ja asiantuntijajoukoille, mutta jokunen torni jäi kuitenkin meitä pienempiin tuloksiin. P-K:n paras tulos oli Kiteellä, jossa päädyttiin 94 lajiin, ja koko Suomen paras tulos oli Virolahden 103 lajia.

Koukkujen torni tarjoaa varmasti pitkin kevättä ja kesää mielenkiintoista nähtävää ja kuultavaa. Eräältä tornilla kävijältä kuulimme Koidanlammen puolella nähdyn vuoden lintulajin, mustakurkku-uikun ja harvinaisenpuoleisen harmaasorsan - ja pari härkälintuakin. Ne eivät tällä kertaa näkyneet tornille, mutta ehkäpä joskus toisella kertaa. 

Vielä yksi Enon lintukurssiinkin liittyvä retki toteutetaan 20.5. Värtsilän tunnetuille lintumaille ja vesille. Siitä ilmoittelemme tarkemmin eri viestintäareenoilla. 

Tornien taiston tuloksiin voi tutustua BirLifen sivuilta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti