tiistai 29. toukokuuta 2012

Retkitietoutta oikein valtakunnallisella tasolla


Luonnonkukkien päivänä 17.6. yli sata opastettua kasviretkeä

Tiedote. Julkaistu: 29.05.2012 klo 14:02 - Suomen luonnonsuojeluliitto


Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 17.6.2012. Yhteispohjoismaisen päivän tavoitteena on kasviharrastuksen edistäminen ja yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle. Luonnonkukkien päivän suojelijana on tänä vuonna ympäristöministeri Ville Niinistö.

Luonnonkukkien päivänä järjestetään eri puolilla Suomea yhteensä 102 opastettua kasviretkeä. Retket ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kasveista kiinnostuneille. Ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia.

Luonnonkukkien kukinta on erinomaisessa vaiheessa ennen juhannusta. Luonnonkukkien päivän sunnuntai onkin hyvä hetki tehdä kasviretki vaikka omalle pihalle.

”Tämä voi yhdistää myös sukupolvia, jos vanhemmat ja isovanhemmat vievät jälkipolvia tutustumaan kukkiviin luonnonkasveihin. Suvisunnuntaina, kasvien kauneuden äärellä, on antoisaa syventyä hetkeksi luonnon ihailemiseen”, kertoo viestintäpäällikkö Matti Nieminen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Vuoden 2012 Luonnonkukkien päivän teemalaji on luhtalemmikki (Myosotis scorpioides). Luhtalemmikin heleänsinisistä kukista pääsee nauttimaan purojen ja ojien partailla, kosteilla niityillä ja rehevissä korvissa. Kukkiminen kestää kesäkuusta aina elokuuhun saakka. Se on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta harvinaisempi Lapissa. Lemmikkien englanninkielinen nimi on tunteikkaasti forget-me-not (älä unohda minua).

”Luhtalemmikki sopii hyvin myös vesiensuojelun teemavuoteemme, kertoo Hannele Ahponen Suomen luonnonsuojeluliitosta. ”Pienvesien ympäristöt ja rannat ovat luonnon monimuotoisuuden keskittymiä. Ne tarjoavat elinpaikkoja luhtalemmikille ja monille muillekin kasvilajeille.”

Luonnonkukkien päivän juuret ovat Tanskassa, jossa päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on järjestetty vuodesta 2003 alkaen.

Luonnonkukkien päivän järjestävät Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa yhteistyössä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL, Kasvityöryhmä, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Suomen Biologian Seura Vanamo, Suomen ympäristökeskus ja WWF Suomi.

Luonnonkukkien päivän toimijat tutustuttavat 30.5. Hollolan Kirkkotiellä mediaa ja kiinnostuneita tienvarsien niittokäytäntöihin, joilla voidaan turvata luonnonkasvien säilymistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti