tiistai 22. toukokuuta 2018

Monimuotoisuuden asialla

Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä

International Day for Biological Diversity

YK:n yleiskokous on julistanut 22. toukokuuta kansainväliseksi luonnon monimuotoisuuden päiväksi. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta sekä tehdä tutuksi ympäristönsuojelua, kestävää luonnon hyödyntämistä ja hyötyjen tasapuolista jakoa. Vastuu luonnon tulevaisuudesta on yhteinen.

Luonnon monimuotoisuudella, eli biodiversiteetillä, tarkoitetaan elämän koko kirjoa, kuten lajien sisäistä perinnöllistä muuntelua, lajien runsautta sekä niiden elinympäristöjen monimuotoisuutta. Monipuoliset maapallon elinympäristöt, jotka ovat kehittyneet miljardien vuosien evoluution aikana ja mahdollistavat tällä hetkellä 1,75 miljoonan tunnetun eliölajin elämän, ovat jatkuvassa muutostilassa ja eritoten ihmisten toimien takia kohtaavat suuria haasteita.

Ilman luonnon monimuotoisuutta meiltä puuttuisi sivilisaatioidemme pohja, joka on tarjonnut meille mahdollisuuden viljellä maata, kerätä luonnon antimia ruuaksi ja lääkkeiksi sekä keinot metsätaloudelle ja rakentamiselle lukemattomien sukupolvien ajan.

Luonnon biodiversiteettiä on kuitenkin myös suojeltava ennen kaikkea meiltä itseltämme ja panostettava kestävän kehityksen ratkaisuihin, jotta ihmiskunnalla on mahdollisuus luonnon monimuotoisuuden antimista myös tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti